Spataderen van de geslachtsorganen

Spataderen van de geslachtsorganen komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Deze ziekte kan de penis, baarmoeder, testikels, perineum, schaamlippen en vulva aantasten. De aanhoudende pathologische veranderingen hebben niet alleen een negatief effect op de gezondheid van het orgaan, maar ook op de psychologische toestand van de patiënt.

pijn in de onderbuik met genitale spataderen

Spataderen bij vrouwen

Volgens statistieken komt een dergelijke pathologie bij vrouwen het vaakst voor op de schaamlippen. De eerste tekenen van de ziekte zijn een verslechtering van het algemeen welzijn, wat het seksuele leven beïnvloedt.

Er zijn verschillende oorzaken van spataderen bij vrouwen:

 1. Aangeboren of verworven insufficiëntie van de vaatwanden. Spataderen kunnen ontstaan door zware lichamelijke inspanning, chronische ziekten van de bekkenorganen of obesitas.
 2. Het gebruik van hormonale geneesmiddelen, inclusief anticonceptiva.
 3. Zwangerschap. Bij elke volgende zwangerschap neemt het risico op vrouwelijke genitale spataderen toe.

De aanwezigheid van seksuele spataderen blijkt uit symptomen zoals het verschijnen van "sterretjes" of knobbeltjes op de aderen in het intieme gebied. De huid in dit gebied wordt droog en gevoelig. Bij sommige vrouwen vormt zich pigmentatie op de schaamlippen met spataderen. Een onderscheidend kenmerk van de ziekte is dat de schaamlippen beginnen te groeien, zwelling wordt gevormd, wat leidt tot hun vervorming. Het kan toenemen als één schaamlippen, en tegelijkertijd met twee. Naarmate de ziekte vordert, begint de vrouw pijn en jeuk te ervaren.

In de risicogroep voor het optreden van de ziekte zijn die vrouwen die last hebben van spataderen in de benen.

Wat betreft zwangere vrouwen, de ontwikkeling van spataderen van de geslachtsorganen vindt plaats als gevolg van snelle gewichtstoename, verhoogde fysieke activiteit en druk van de vergrote baarmoeder op de aderen. Sterke druk van de foetus op de bekkenorganen kan spataderen van de vulva veroorzaken. Wanneer haarvaten breken, wat uiterst zelden gebeurt, ervaart een vrouw lichte bloedingen.

Het is vermeldenswaard dat tijdens de zwangerschap van de foetus de ziekte er geen negatief effect op heeft.

Als de oorzaak van spataderen van de geslachtsorganen zwangerschap was, dan zal de ziekte enkele maanden na de bevalling vanzelf verdwijnen. De belangrijkste voorwaarde voor herstel in een dergelijke situatie is het uitsluiten van zware lichamelijke inspanning en beheersing van het lichaamsgewicht.

Spataderen van de mannelijke geslachtsorganen

De geslachtsorganen van mannen lopen niet minder risico om deze ziekte te krijgen dan vrouwen. Oppervlakkig gelokaliseerde bloedvaten op een gezond mannelijk geslachtsorgaan hebben een diameter van niet meer dan 3-4 mm. De meest voorkomende diagnose is varicocele, dat wil zeggen spataderen van de testikels.

De oorzaken van pathologie houden in de meeste gevallen verband met de levensstijl van een man, maar in sommige situaties kan de ziekte optreden als gevolg van omstandigheden buiten de controle van een persoon.

genen en aanleg voor genitale spataderen

De belangrijkste oorzaken van spataderen van de geslachtsorganen bij mannen zijn:

 1. Letsel aan de geslachtsdelen.
 2. De aanwezigheid van goedaardige of kwaadaardige neoplasmata.
 3. Langdurige overbevolking van de blaas, wat leidt tot compressie op de organen.
 4. Eerdere chirurgische ingrepen aan de bekkenorganen.
 5. Langdurige en regelmatige onafhankelijke vertraging in het proces van ejaculatie.
 6. Het gebruik van verschillende medicijnen, zoals anesthetica, die helpen om de geslachtsgemeenschap te verlengen.
 7. Erfelijkheid.
 8. Gevolgen van infectieziekten van de geslachtsorganen.

Een man kan de aanwezigheid van spataderen vermoeden als zich knobbeltjes van verschillende groottes onder zijn huid op de bloedvaten vormen. Daarnaast is er ongemak en een tintelend gevoel tijdens het vrijen. In een aangeslagen toestand zwellen de aderen op en neemt hun dichtheid aanzienlijk toe.

Tegen de achtergrond van dergelijke veranderingen treedt bloedstagnatie op. Bij spataderen wordt het scrotum gekenmerkt door zijn toename met een verandering van kleur. Verdere ontwikkeling van de ziekte is beladen met onvruchtbaarheid, omdat het opgehoopte bloed oververhitting van het sperma veroorzaakt.

Behandeling van spataderen van de geslachtsorganen bij vrouwen en mannen

Wanneer de ziekte optreedt tijdens het baren van een kind, wordt een vrouw geadviseerd niet te overbelasten en compressieondergoed te dragen. In het geval dat de ziekte voortschrijdt en ernstig ongemak veroorzaakt voor de aanstaande moeder, krijgt ze pijnstillers, hemostatische en antiseptische medicijnen voorgeschreven. Alle medicijnen en hun dosering worden voorgeschreven door een arts. Pogingen tot zelfbehandeling kunnen de intra-uteriene ontwikkeling van het kind schaden.

een arts raadplegen voor genitale spataderen

In alle andere gevallen wordt de behandeling door de arts gekozen op basis van de oorzaak van spataderen. Chirurgische interventie is geïndiceerd in gevallen waarin conservatieve therapiemethoden niet de gewenste resultaten opleveren of als ongepast worden beschouwd.

Moderne methoden voor de behandeling van genitale spataderen worden uitgevoerd met behulp van flebectomie, evenals radiofrequentie en lasercoagulatie.

Bij mannen wordt dit pathologische proces geëlimineerd door een conservatieve behandelmethode als gevolg van tijdelijke onthouding van geslachtsgemeenschap. Daarnaast worden pijnstillers, ontstekingsremmende (niet-steroïde) geneesmiddelen en anticoagulantia voorgeschreven.

Chirurgische behandeling wordt uitgevoerd door de methode van legering, excisie of trombectomie wordt uitgevoerd.