Lasercoagulatie van spataderen

Endovasale lasercoagulatie van spataderen is een moderne, zeer effectieve, veilige en eenvoudige methode voor laserchirurgische behandeling van vroege stadia van spataderen. De techniek is over de hele wereld populair, maar wordt alleen gebruikt in centra voor vaatchirurgie die zijn uitgerust met speciale laserapparatuur. Het verwijderen van spataderen op de benen met een laser wordt door patiënten beter verdragen in vergelijking met klassieke chirurgie en draagt bij aan een snel herstel.

Laserbehandeling van spataderen

Ondanks alle positieve aspecten heeft lasercoagulatie, net als elke andere methode, zijn nadelen. Het is erg belangrijk om rekening te houden met de therapeutische mogelijkheden van de operatie en deze alleen te gebruiken in die gevallen waarin het echt is geïndiceerd en de patiënt zal helpen. Het is onaanvaardbaar om alle patiënten met spataderen met een laser te behandelen volgens het sjabloonprincipe, waarbij alleen commerciële belangen en mode worden gehoorzaamd.

Indicaties en mogelijkheden van de methode

Alleen bij het uitzetten van de oppervlakkige aderen (groot en klein saphenous) van de onderste ledematen van 1 en 2 graden is het mogelijk deze met een laser te verwijderen. Dit betekent dat alleen in de vroege stadia van spataderen de werking van lasercoagulatie effectief kan zijn.

Nauwkeurigere indicaties voor chirurgie:

 • Directe of licht kronkelige loop van verwijde bloedvaten, wanneer ze geen scherpe bochten hebben.
 • Gebrek aan grote spataderen.
 • De uitzetting van het lumen van de ader is minder dan 1 cm.
 • Het belangrijkste type spataderen, wanneer de uitzetting zich langs de centrale stam van de kleine of grote saphena ader verspreidt en er geen groot aantal kleine zijrivieren bij betrokken zijn.

Het is ongepast om lasercoagulatie uit te voeren van varixen die meer dan 2 graden zijn vergroot vanwege het hoge risico op terugkeer van de ziekte in de postoperatieve periode op de lange termijn. Als het proces zich niet alleen uitstrekt tot de stammen van de kleine of grote saphena aderen, maar ook tot hun hoofdtakken (zijrivieren), kan een gecombineerde operatie worden uitgevoerd. Het omvat lasercoagulatie van de hoofdstam en chirurgische verwijdering van spataderen van kleine takken door afzonderlijke kleine gaatjes. Een dergelijke ingreep is ook laagtraumatisch en combineert alle voordelen van laser en traditionele chirurgie.

contra-indicaties

Zelfs bij patiënten met een lichte mate van spataderen kan laserbehandeling niet worden uitgevoerd als er contra-indicaties zijn voor een operatie. Ze zijn absoluut - categorisch, waarbij coagulatie van varixen bestaande veranderingen in de weefsels kan verergeren, en relatief - tijdelijk, waarbij het risico op postoperatieve complicaties toeneemt. Alle contra-indicaties staan vermeld in de tabel.

Absoluut Familielid
Bloedstollingsstoornissen in de vorm van een verhoogde neiging tot bloedstolsels of bloedingen Purulent-inflammatoire huidprocessen in de onderste ledematen, vooral op de plaatsen van toekomstige incisies
Ernstige algemene toestand van de patiënt Exacerbatie van bestaande chronische ziekten van inwendige organen en weefsels
Tekenen van chronische veneuze insufficiëntie op de benen als gevolg van langdurig of ernstig beloop van spataderen (uitgesproken zwelling, bruine vlekken, verharding en zweren op de huid van de benen) Acute infectieziekten (verkoudheid, virale, darminfecties)
Tromboflebitis - ontsteking van spataderen Immuniteitsproblemen

Tijdens de zwangerschap en de vroege postpartumperiode is het beter om af te zien van lasercoagulatie van spataderen, ook al heeft dit geen negatief effect op de foetus. Dit komt door het onvermogen om het verloop van de postoperatieve periode te voorspellen, hoge belasting van de onderste ledematen, hormonale en immuunveranderingen in het lichaam.

Stadia van de operatie

Het principe van lasercoagulatie van spataderen van de benen is gebaseerd op het thermische effect van laserstralen. Ze werken op het weefsel, verwarmen het, vernietigen en lijmen (verzegelen, veroorzaken plakken) de wanden van het vat. Als gevolg hiervan verliest de ader zijn lumen, woestijnen en verandert in littekenweefsel.

Het proces van lasercoagulatie van spataderen

Laserchirurgie wordt uitgevoerd in een steriele operatiekamer met speciale apparatuur:

 • Een lasercoagulator is een apparaat dat een stralingsbron is.
 • Laserlichtgeleider - een buisvormige elektrode waarmee de laserstraal op een ader inwerkt.
 • Een echografieapparaat dat oppervlakkige aderen kan visualiseren, waardoor het mogelijk wordt om te beoordelen hoe goed ze tijdens de operatie worden verwerkt.

De belangrijkste fasen van de interventie:

 • Ader markering.
 • Anesthesie (pijnstilling).
 • Directe verwijdering van aderen met een laser.

De duur van de operatie aan één been is 15-20 minuten als slechts één van de vasculaire stammen nodig is, tot één uur wanneer lasercoagulatie van de centraal veneuze stam wordt gecombineerd met de klassieke verwijdering van kleine verwijde takken door middel van puncties (miniflebectomie ).

Adermarkering

Het succes van laserverwijdering van spataderen op de benen hangt af van hoe goed de aangetaste bloedvaten zijn gemarkeerd (gemarkeerd). Om dit te doen, tekenen ze met een speciale stift of briljant groen hoe en waar de varix op het been passeert. Ze voeren ook preoperatief echografisch Doppler-onderzoek van aderen uit en markeren bovendien de kenmerken van hun vertakking, als ze niet vóór echografie worden aangegeven.

Anesthesie

Anesthesie tijdens de operatie kan lokaal of regionaal of algemeen zijn. In het eerste geval worden de plaatsen van puncties en incisies geïnfiltreerd (geïnjecteerd) met preparaten van lokale anesthetica - als alleen de centrale ader met een laser wordt behandeld.

Infiltratie-anesthesie bij het verwijderen van spataderen met een laser

Als de ingreep wordt verlengd (met miniflebectomie), kan spinale anesthesie of kortdurende intraveneuze anesthesie nodig zijn. In ieder geval zal de procedure pijnloos zijn.

De interventie direct uitvoeren

De werking van lasercoagulatie van spataderen op de benen is als volgt:

 1. Na anesthesie in het bovenste derde deel van de dij langs het voorste binnenoppervlak onder de liesplooi, wordt ofwel een punctie of een huidincisie van niet meer dan 2 cm uitgevoerd.
 2. Onder visuele of echografische begeleiding wordt een grote saphena ader gevonden op de kruising met de femorale ader.
 3. De vena saphena wordt doorgesneden en afgebonden, losgekoppeld van de diepe, en een lange (ongeveer 1 m) flexibele lichtgeleider wordt in zijn lumen gestoken, die naar het begin van het vat ter hoogte van de voet wordt geleid.
 4. Door de lichtgeleider achtereenvolgens omhoog te trekken naar de prikplaats op de dij, werken ze met een straal op de wanden van de ader, die brandwonden, verlatenheid van het bloed en vernietiging (verlijming) van het lumen veroorzaakt.
 5. De lichtgeleider wordt verwijderd, gecontroleerd op bloedingen en de wond op de huid wordt gehecht of verbonden.
 6. Het is onmogelijk om kleine spataderen te verwijderen met een laser. Ze worden verwijderd door extra puncties die niet hoeven te worden gehecht.
 7. Op de operatietafel wordt direct na de behandeling van aderen in de benen met een laser het ledemaat verbonden met een elastische bandage of wordt er individueel gekozen compressiekousen (kous) om gedaan.

Lasercoagulatie dient plaats te vinden onder echografische begeleiding, waardoor u kunt zien hoe het lumen van de ader inzakt en de intensiteit van laserstraling kunt doseren.

Voor-en nadelen

Lasercoagulatie is een goede en radicale methode om spataderen te behandelen, maar het is ook geen wondermiddel voor deze ziekte. De voor- en nadelen ervan in vergelijking met traditionele chirurgie worden beschreven in de tabel.

Laser operatie Traditionele chirurgie
Anesthesie is vaak lokaal Lokale anesthesie is niet effectief
Geen grote incisies, geen littekens Bezuinigingen nodig, er zullen littekens zijn
Het operatietrauma is minimaal, de ader wordt niet verwijderd, maar van binnenuit uitgebrand De ader is verwijderd, het weefsel is gewond
De procedure is snel (minder dan een uur) De duur van de operatie is meer dan een uur
Laag risico op postoperatieve complicaties Frequentere complicaties in vergelijking met lasercoagulatie van spataderen
Snel herstel en ontslag uit de kliniek (zelfs op de dag van de operatie) Langdurig herstel, ontslag na een paar dagen
Laserbehandeling is alleen mogelijk bij lichte spataderen U kunt aderen verwijderen die zijn aangetast door spataderen van welke graad dan ook
Er bestaat een risico op herstel van het lumen van de ader als het niet goed wordt behandeld Aders worden operatief verwijderd, zodat ze hun lumen nooit zullen herstellen
Vereist speciale apparatuur, dus de kosten zijn hoog De prijs is twee keer lager in vergelijking met het verwijderen van spataderen met een laser en vereist geen speciale apparatuur

risico's

De snelheid en het minimale trauma van de chirurgische behandeling van spataderen met behulp van een laser minimaliseren de operationele risico's van interventie. Negatieve gevolgen en complicaties treden op bij 1% van de geopereerde patiënten. Ze zijn meestal lokaal en worden weergegeven door ontstekingsprocessen langs de gecoaguleerde ader. Rekanalisatie (herstel van het lumen) en terugval van de ziekte zijn mogelijk bij 5%, wat geassocieerd kan zijn met de operatie zonder het gebruik van ultrasone apparatuur of bij patiënten met ernstige spataderen.

postoperatieve periode

Vroege activering van patiënten is het voorkomen van negatieve gevolgen na laserbehandeling van spataderen. U kunt lopen op de dag van de operatie. Compressieproducten (verband of kous) mogen 2-3 dagen niet worden verwijderd. Na deze periode kunnen ze 's nachts en bij verplaatsing naar een horizontale positie worden verwijderd. U moet minimaal een maand compressiekousen dragen en deze aantrekken voordat u uit bed komt. Zowel zware belasting als onvoldoende lichaamsbeweging voor de benen zijn gecontra-indiceerd.

Lasercoagulatie voor spataderen van de benen is een zeer effectieve en veilige methode voor radicale behandeling van de vroege stadia van deze pathologie, die de effectiviteit van traditionele chirurgie concurreert en zelfs overtreft. Maar de doelmatigheid van het gebruik ervan mag alleen door een specialist worden bepaald, rekening houdend met de individuele kenmerken van elke specifieke patiënt.